Intro

EMDR is een van de methodes die bij vos en paard kunnen worden toegepast, met en zonder paard. Het staat voor: Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Het is een effectief bewezen behandelmethode voor mensen die last hebben of houden van de gevolgen van een beschadigende ervaring. Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in je leven. Dit kan een schokkende ervaring zijn zoals een auto-ongeluk of een geweldsmisdrijf. Maar ook bij andere nare ervaringen die je onzeker of verdrietig hebben gemaakt, kan deze methode gebruikt worden.

In een paar sessies kan er al veel veranderen en het is vaak een stuk makkelijker vol te houden dan een therapie waarbij je iedere keer over het verleden moet praten. Het geeft in korte tijd herkenbare veranderingen die ook na langere tijd blijven bestaan.

EYE MOVEMENT

DESENSITIZATION

REPROCESSING

Hoe werkt het?

NATUURLIJK

VERWERKINGSMECHANISME

EMDR maakt gebruik van het natuurlijk verwerkingsmechanisme van je brein. Tijdens je slaap verwerk je de gebeurtenissen van de dag. Je ogen bewegen dan heen en weer. Dit zorgt ervoor dat zowel je linker- als je rechterhersenhelft geactiveerd wordt. Daardoor kun je gebeurtenissen verwerken.

Maar soms lukt dit niet. Dat kan zijn doordat je veel tegelijk meegemaakt hebt, iets op dat moment te intens was of omdat je nog niet aan het verwerken toegekomen bent. Beelden van de gebeurtenis blijven zich opdringen, flashbacks, nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Er wordt dan meestal van een posttraumatische stress stoornis (PTSS) gesproken.

Met EMDR stimuleren we op verschillende manieren je linker- en je rechterhersenhelft en helpen we je natuurlijke verwerking zo een handje.

Werkwijze

Er wordt je gevraagd om aan de gebeurtenis terug te denken, met de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Soms is praten er over niet prettig en dit is dan ook niet nodig. Alleen er aan denken is al genoeg. Op dat moment gaat de behandelaar je afleiden met:

  • voor je ogen een bewegende hand van links naar rechts
  • zachtjes tikken op bijv. handen en knieën (links en rechts)
  • geluidstonen via een koptelefoon die je afwisselend links en rechts hoort.

Het brengt vaak een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na iedere set wordt je gevraagd te concentreren op de meest opvallende veranderingen. Wanneer je geen spanning meer ervaart bij het beeld, wordt er een positieve opvatting gekoppeld.

EMDR wordt zowel op het paard als zonder paard toegepast.

NATUURLIJK

VERWERKINGSMECHANISME

Positieve EMDR: RDI

Een manier om de persoonlijke draagkracht te vergroten is via RDI: Resource Development and Installation. Het richt zich op positieve ervaringen en het toevoegen van hulpbronnen en kwaliteiten. Vaak wordt hij gebruikt als aanvulling op de EMDR. Om je sterker te maken, meer daadkracht te geven en om een EMDR-sessie positief af te sluiten.

Resultaat

Het geeft in korte tijd een blijvende verandering. De herinnering verliest haar kracht en wordt al snel minder naar en minder levendig. Uiteindelijk wordt de herinnering terug opgeslagen in het lange termijngeheugen maar dan dit keer zonder de nare emotionele lading.

Wil je meer informatie of heb je een andere vraag? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.