MIND
door Marjon Vos
Ga jij vermoeid naar huis aan het einde van de werkdag? Dat heeft waarschijnlijk niets te maken met de inspanning die je hebt geleverd maar met het gebrek aan werkelijke ontspanning. Niet de ontspanning voor je lijf, maar voor je hersenen.
Als er veel van je gevraagd wordt, dan is ontspannen een must. Wat ik eerder altijd deed als ik een energiedip had, was even pauze nemen en pakte ik m’n telefoon om social media te checken. Dit was meer uit gewoonte dan dat ik daadwerkelijk dacht dat ik wat zou missen. Sommige dagen had ik het zo druk dat ik besloot m’n lunch maar even achter de computer te eten want dan kon ik dat ene ding nog even wegwerken. En ‘s avonds kwam ik soms niet verder dan een kop thee op de bank met Netflix.
Ik was er wel klaar mee dat ondanks mijn harde werken, er soms zo weinig uit m’n handen kwam. Ik wil genoeg focus houden op mijn werk na de lunch ’s middags. En ook nog energie overhouden aan het einde van mijn werkdag. Ik was me er niet van bewust dat ik mijn hersenen aan het uitputten was.
TOE AAN PAUZE
Wanneer ik merk dat ik me niet meer goed kan concentreren dan neem ik even pauze. Wat we doen is onze pauze zijn vaak activiteiten die we leuk vinden om te doen. Daar krijg je dan energie van denk je. Maar je kunt beter onkruid uit de tuin gaan halen (waar je waarschijnlijk geen zak aan vindt), dan even Instagram of LinkedIn openen (wat toch echt een stuk leuker is om te doen).
Ja, even je socials checken en een avondje Netflix zijn leuk om te doen. En direct erna voel je je ook wel weer wat beter. Dat is dankzij het shotje Dopamine dat je hebt gekregen. Die energie is ook snel weer weg, en je hebt het gevoel dat je weer van voren af aan kan beginnen. Je bent steeds sneller vermoeid. En de productiviteit van je hersenen is gedaald.
HOE ZIT DAT DAN IN ONZE HERSENEN?
Er is namelijk een verschil of je even een break hebt van hetgeen wat energie kost of dat je werkelijk opgeladen bent en weer energie bijgetankt hebt. Onze hersenen hebben werkelijk rust nodig. En dat is vaak niet op de manier waarop je denkt.
Tegenwoordig krijgen we veel meer informatie te verwerken, en komt dat veel sneller achter elkaar dan vroeger. Al die informatie, daar moeten ons brein wat mee doen. Onze hersenen hebben het dus drukker dan vroeger. Op zich niks mis mee dat je hersenen aan het werk gezet worden.
Het probleem doet zich voor dat er voor je brein nauwelijks nog werkelijke ontspanning overblijft op een dag. Ook bij activiteiten waarvan we denken dat het ontspant, zijn onze hersenen alsnog aan het werk. Bij alles waar ze nieuwe informatie tot zich nemen, kost het onze hersenen flink wat energie om dat te verwerken. 25% van je totale energieverbruik op een dag wordt door je hersenen verbruikt.
In feite ben je aan het afleiden in plaats van opladen.
Dat grappige hondenflimpje kijken op youtube? Is werk voor je hersen. Netflixen? Werk. Op de bank met je telefoon door social media scrollen? Veel werk. Bij al deze activiteiten krijgen onze hersenen nieuwe informatie. Dat moet allemaal verwerkt worden. En die energie die dat kost, kun je niet besteden aan andere zaken, zoals je werk waar je je op wilt concentreren.
Wanneer een taak zo geautomatiseerd is, dat je er niet meer over na hoeft te denken, dan kost het je nog nauwelijks energie. Dat is bij het strikken van je veters.
Heb je datzelfde hondenfilmpje op youtube al 100 keer gezien? Dan weet je ondertussen precies wat er komen gaat en zal het voor je hersenen geen werk meer zijn.
Een geautomatiseerde taak is prima om uit te voeren terwijl je hersenen even tijd hebben voor wat lege ruimte. Ruimte om de dag (de week of de maand) te overdenken, ruimte om nieuwe ideeën te laten ontstaan of vraagstukken op te lossen. En dat zorgt ervoor dat je weer opgeladen voelt.
WAT JE DAN WEL KAN DOEN OM OP TE LADEN
Nu vullen we onze momenten van ontspanning vaak met dingen die we leuk vinden om te doen. Maar die kosten vaak ook energie voor onze hersenen. Dus wordt het zaak te kijken naar wat je kunt doen om je hersenen werkelijk op te laden in plaats van af te leiden.
Het beste wat je kunt doen voor je brein is ontspannen bewegen. Loop even naar de koffieautomaat die op een andere verdieping staat. Of staar 5 minuten uit het raam naar buiten. In de avonden kun je gaan sporten zolang het weinig focus vraagt. Wandelen (maar dan zonder telefoon in je hand hè) of doe een klein klusje in huis waar je niet bij na hoeft te denken. Even de was opvouwen is voor je hersenen dus pauze…
Alle kleine beetjes helpen. In een dag zitten vaak momenten met lege tijd. Die paar minuten voordat een vergadering begint. Even wachten op iemand of in de rij staan. Deze dode momenten zijn voor je hersenen ook een verademing. Laat deze tijd ook gewoon leeg. Pak niet uit automatisme je telefoon om je mail of social media te checken. Het voelt in het begin even onwennig, maar je zult gaan merken dat je daarna veel meer focus en energie hebt.
Het blijft lastig om dit een gewoonte te maken. Mijn wasmand biedt wel een half uur pauze voor mijn hersenen, maar toch kies ik makkelijker om even m’n telefoon op te pakken. Jezelf hier bewust van worden is nodig om een gezonde keuze voor je brein te kunnen maken. En zie het maar als de sportschool. Je moet deze gezonde-saaie-keuze-spier blijven trainen.
Ben je nieuwsgierig hoe jouw pauzes voor je hersenen zijn? Download hier een gratis checklist effectieve pauzes voor je brein en krijg inzicht in of jouw hersenen zich werkelijk kunnen opladen of dat je meer aan het afleiden bent.
Hoi ik ben Marjon Vos
Vos en paard is ontstaan vanuit mijn ambitie om mensen te laten groeien, zich geïnspireerd, ontroert, krachtig en weer in verbinding met zichzelf en de wereld om zich heen te laten voelen.
Ik wil mensen deze krachtige manier van coachen laten ervaren en een blijvende verandering bieden.